Peptydy kolagenowe i kolagenowe w karmie dla zwierząt domowych

Artykuł dr Adriana Hewsona-Hughesa | Doradca ds. żywienia, bezpieczeństwa żywności i innowacji, GA Pet Food Partners.

Co to jest kolagen?

W naturze kolagen jest białkiem występującym wyłącznie u zwierząt, zwłaszcza w skórze, kościach i tkance łącznej ssaków, ptaków i ryb. Ściśle mówiąc, kolagen jest w rzeczywistości rodziną białek i razem stanowią one najbardziej obfite białka u ssaków, stanowiące około jednej trzeciej białka w całym organizmie.

Nazwa „kolagen” pochodzi od greckiego słowa όλλα „KÓLLA”, co oznacza „klej”, a przyrostek „gen” oznacza produkcję.

Co robi kolagen?

Mówiąc bardzo prosto, kolagen(y) zapewniają/utrzymują integralność strukturalną różnych tkanek i narządów w całym ciele. Różne „typy” kolagenu znajdują się w różnych tkankach ciała. Mimo to wszystkie mają tę samą podstawową cechę posiadania trzech łańcuchów polipeptydowych zwiniętych razem w strukturę potrójnej helisy. Kolagen typy I, II i wspomagający III są najbardziej interesujące i mają znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia naszych zwierząt.

Kolagen typu I jest najbardziej rozpowszechnionym kolagenem, stanowiącym ponad 90% zawartości białka kość i jest głównym kolagenem ścięgna (ten typ tkanki łącznej przyczepia mięśnie do kości) i Więzadła (ten typ tkanki łącznej łączy jedną kość z drugą - utrzymując stawy razem), nadając tym tkankom strukturę i wytrzymałość.

Kolagen typu I i III występuje obficie w warstwie skóry właściwej, zapewniając wsparcie strukturalne i elastyczność, aby zachować jędrność i elastyczność tego narządu – bardzo ważnej bariery dla zatrzymywania wilgoci i atakowania organizmów i toksyn z dala od organizmu.

Kolagen typu II jest dominującym składnikiem chrząstki, niezwykle mocnej, elastycznej i półsztywnej tkanki podporowej znajdującej się w miejscach, w których spotykają się dwie kości, zapewniającej gładką powierzchnię, która umożliwia łatwe poruszanie się stawów i efekt „poduszki” absorbujący wstrząsy uderzenie, zwłaszcza na końce kości obciążonych (np. stawy biodrowe, łokciowe).

Kolagen jest również obecny we wszystkich tkankach mięśni gładkich, naczyniach krwionośnych, przewodzie pokarmowym, sercu, woreczku żółciowym, nerkach i pęcherzu, utrzymując razem komórki i tkanki.

WSPÓLNE ZDROWIE

  • Kolagen typu I i II są kluczowymi składnikami chrząstki, więzadeł i ścięgien.
  • Wspomaga silne, zdrowe stawy u młodych aktywnych psów.
  • Zachowaj mobilność i elastyczność u starszych psów.

ZDROWIE SKÓRY I SIERŚCI

  • Kolagen typu I i III jest ważny dla silnej, zdrowej skóry i sierści.
  • Pomaga zachować elastyczność i nawilżenie skóry.
  • Może pomóc w wysuszeniu i swędzeniu skóry.

ZDROWE KOŚCI

  • Kolagen typu I stanowi 90% zawartości białka w kości.
  • Stanowi podstawę do materializacji kości.
  • Ważne dla mocnych, zdrowych kości na wszystkich etapach życia.

Jak powstaje kolagen?

Jak wszystkie białka, budulcem kolagenu są aminokwasy. Kolagen ma jednak charakterystyczny skład i sekwencję aminokwasową, szczególnie wzbogacony o glicynę (Gly) i prolinę (Pro), a także pochodną proliny, hydroksyprolinę (Hyp). Aminokwasy te mają regularny układ w każdym z trzech łańcuchów podjednostek kolagenowych. Sekwencja często jest zgodna ze wzorem Gly-Pro-X lub Gly-X-Hyp, gdzie X może być dowolną z różnych innych reszt aminokwasowych.
Wszystkie rodzaje kolagenu składają się z 3 łańcuchów polipeptydowych, które tworzą potrójną helisę. W zależności od typu kolagenu, wszystkie te trzy łańcuchy mogą być identyczne lub mogą składać się z dwóch lub więcej różnych łańcuchów.

Jak wszystkie białka, kolagen nie trwa wiecznie – naturalny cykl rozpadu i regeneracji zachodzi nieustannie. Jednak załamanie może być pogłębione przez takie rzeczy, jak codzienne zużycie i starzenie się. Wraz z wiekiem produkcja kolagenu spowalnia, a struktury tkanki łącznej słabną. W rezultacie skóra staje się cieńsza i łatwiejsza do uszkodzenia, ścięgna i więzadła stają się mniej elastyczne, stawy stają się sztywne i/lub bardziej bolesne w ruchu itp.

Kolagen dietetyczny i peptydy kolagenowe

Unikalna funkcja GA Pet Food Partners jest w stanie zebrać najlepsze składniki mięsne i rybne u źródła. Wiemy, że te składniki naturalnie zawierają kolagen, chociaż ilości różnią się w zależności od rodzaju tkanek zwierzęcych. Jeśli na przykład przetestujemy różne części całego kurczaka, zobaczymy, że kolagen jest najbardziej obfity w skórze, następnie w tuszy (z kości i chrząstek), z mniejszą ilością w mięsie szkieletowym i narządach wewnętrznych (trzewiach).

Granulki wykonane z naturalnych składników zawierających kolagen, takich jak niektóre świeżo przygotowane mięso i surowce rybne, zostaną strawione i wchłonięte przez zwierzę, dostarczając organizmowi cegiełek (szczególnie aminokwasów glicyny i proliny) do produkcji większej ilości kolagenu, co może pomóc utrzymać zdrowe kości, stawy i skórę.

Białko kolagenowe

Białko strukturalne, które zapewnia siłę i strukturę kościom, chrząstkom, skórze i tkankom łącznym.

Żołądek

Kolagen w diecie jest rozkładany na aminokwasy i peptydy przez enzymy w żołądku i jelicie cienkim.

Krwiobieg

Wchłonięte peptydy i aminokwasy są rozprowadzane przez krwioobieg do reszty ciała.

Tkanka na bazie kolagenu

Bloki budulcowe aminokwasów służą do budowy i odbudowy tkanek opartych na kolagenie.

Różnica GA

Badania wykazały, że peptydy są łatwiej wchłaniane z przewodu pokarmowego niż nienaruszone białko. Aby zmaksymalizować potencjalne korzystne działanie kolagenu zawartego w pożywieniu, ważne jest, aby był on optymalnie wchłaniany.

Dzięki naszym najnowszym pracom badawczo-rozwojowym nad hydrolizą białek i wprowadzeniu innowacyjnego procesu `` wysokostrawnego białka '' (HDP), w GA możemy wstępnie strawić kolagen z wybranych składników mięsnych i rybnych na peptydy kolagenowe, stosując ostrożne kontrolowana hydroliza enzymatyczna przed dodaniem ich do pysznych krokietów.

Potencjalne korzyści z dietetycznego kolagenu i peptydów kolagenowych

Chociaż badania na psach i kotach są ograniczone, dowody z badań na innych zwierzętach i ludziach sugerują, że spożycie kolagenu i peptydów kolagenowych może mieć szereg korzystnych skutków zdrowotnych u zwierząt domowych.

Zdrowie Bone

Kolagen jest niezbędny dla zdrowia kości. Zapewnia macierz białkową („rusztowanie”), na której może wystąpić zwapnienie (mineralizacja kości).

Kolagen kostny podlega ciągłemu rozpadowi, naprawie i odnowie, więc zapewnienie pożywienia poprzez kolagen lub peptydy kolagenowe jest ważne dla utrzymania mocnych i zdrowych kości przez całe życie.

Zdrowie skóry i sierści

Podobnie jak u ludzi, warstwa skóry właściwej u psów jest zbudowana głównie z kolagenu - zapewnienie dobrej podaży kolagenu w diecie powinno sprzyjać utrzymaniu elastyczności skóry oraz wesprzeć zdrowie skóry i sierści.

Joint Health

Zdrowe stawy wymagają przede wszystkim zdrowych chrząstek i więzadeł, a także silnych mięśni, ścięgien i tkanki łącznej - z których wszystkie zawierają wysoki poziom kolagenu.

Utrzymanie zdrowych stawów jest równie ważne u młodych, aktywnych i zdrowych psów, jak zapobieganie problemom związanym ze starzeniem się, takim jak bóle stawów i problemy z poruszaniem się.

Pobierz nasz raport dotyczący peptydów kolagenu i kolagenu