Czym jest kolagen?
W naturze, Kolagen jest białkiem występującym wyłącznie u zwierząt, szczególnie w skórze, kościach i tkankach łącznych ssaków, ptaków i ryb. W rzeczywistości kolagen jest rodziną białek i razem stanowią około jednej trzeciej całkowitej zawartości białka u ssaków.
Termin Kolagen pochodzi od greckiego słowa κόλλα (Kólla), oznaczającego „klej”, połączonego z przyrostkiem „-gen”, oznaczającym „produkujący”.
Jak działa kolagen?
Mówiąc prościej, kolagen pomaga utrzymać integralność strukturalną tkanek i organów w całym ciele. Różne rodzaje kolagenu występują w różnych tkankach, ale wszystkie mają wspólną cechę, jaką jest posiadanie trzech łańcuchów polipeptydowych zwiniętych razem w strukturę potrójnej helisy. Dla zdrowia i dobrego samopoczucia zwierząt domowych, typy I, II i III są najbardziej interesujące:
Kolagen typu I jest najbardziej rozpowszechnionym kolagenem, stanowiącym ponad 90% zawartości białka kość i jest głównym kolagenem ścięgna (ten typ tkanki łącznej przyczepia mięśnie do kości) i Więzadła (ten typ tkanki łącznej łączy jedną kość z drugą - utrzymując stawy razem), nadając tym tkankom strukturę i wytrzymałość.
Kolagen typu I i III jest bogaty w warstwę skóry właściwej skóry, zapewniając jej strukturalne wsparcie, a także elastyczność w utrzymaniu jędrności i elastyczności tego narządu - bardzo ważnej bariery zatrzymującej wilgoć przed wnikaniem organizmów i toksyn z organizmu.
Kolagen typu II jest dominującym składnikiem chrząstki, niezwykle mocnej, elastycznej i półsztywnej tkanki podporowej znajdującej się w miejscach, w których spotykają się dwie kości, zapewniającej gładką powierzchnię, która umożliwia łatwe poruszanie się stawów i efekt „poduszki” absorbujący wstrząsy uderzenie, zwłaszcza na końce kości obciążonych (np. stawy biodrowe, łokciowe).
Kolagen jest również obecny we wszystkich tkankach mięśni gładkich, naczyniach krwionośnych, przewodzie pokarmowym, sercu, woreczku żółciowym, nerkach i pęcherzu, utrzymując razem komórki i tkanki.
Zdrowie skóry i sierści
Kolagen typu I i III jest niezbędny do utrzymania mocnej, zdrowej skóry i sierści.
Pomagają zachować elastyczność i nawilżenie skóry.
Mogą również pomóc złagodzić suchość i swędzenie skóry.
Joint Health
• Kolagen typu I i II jest niezbędnym składnikiem chrząstki, więzadeł i ścięgien.
• Wspomagają zdrowie stawów u młodych, aktywnych psów.
• Pomagają zachować ruchomość i elastyczność u starszych psów.
Zdrowie Bone
• Kolagen typu I stanowi 90% zawartości białka w kościach.
• Stanowi podstawę mineralizacji kości.
• Jest niezbędny dla mocnych i zdrowych kości na każdym etapie życia.
Jak powstaje kolagen?
Podobnie jak wszystkie białka, kolagen zbudowany jest z aminokwasów. Jednak charakterystyczny skład aminokwasowy kolagenu obejmuje wysokie poziomy glicyny (Gly) i proliny (Pro), wraz z hydroksyproliną (Hyp), pochodną proliny. Aminokwasy te są ułożone w powtarzającym się wzorze, często zgodnie z sekwencją Gly-Pro-X lub Gly-X-Hyp (gdzie X może być dowolnym aminokwasem).
Wszystkie typy kolagenu składają się z trzech łańcuchów polipeptydowych, które tworzą potrójną helisę. W zależności od typu łańcuchy te mogą być identyczne lub składać się z dwóch lub więcej różnych łańcuchów.
Z biegiem czasu kolagen przechodzi naturalne cykle rozpadu i regeneracji. Codzienne zużycie i uszkodzenia — a także proces starzenia — mogą przyspieszyć jego degradację. Wraz z wiekiem u zwierząt produkcja kolagenu zwalnia, co skutkuje cieńszą, bardziej delikatną skórą, zmniejszoną elastycznością ścięgien i więzadeł oraz sztywniejszymi, potencjalnie bolesnymi stawami.
Kolagen dietetyczny i peptydy kolagenowe
At GA Pet Food Partners, jesteśmy dumni z pozyskiwania najlepsze składniki mięsne i rybne bezpośrednio od zaufanych dostawców.. Te składniki naturalnie zawierają kolagen, chociaż jego ilość może się różnić w różnych tkankach zwierzęcych. Na przykład, podczas testowania różnych części całego kurczaka, najwyższą zawartość kolagenu stwierdzono w skórze, a następnie w tuszy (kości i chrząstkach), a mniejsze ilości w mięsie szkieletowym i narządach wewnętrznych.
Krokiety przygotowane z naturalnych składników bogatych w kolagen, takich jak świeżo przygotowane mięso i ryby, są trawione i wchłaniane przez zwierzęta. Proces ten dostarcza niezbędnych elementów budulcowych, w szczególności aminokwasów glicyny i proliny, które wspomagają organizm w produkcji większej ilości kolagenu, pomagając w ten sposób utrzymać zdrowe kości, stawy i skórę.
Różnica GA
Badania wykazały, że peptydy kolagenowe są łatwiej wchłaniane przez przewód pokarmowy niż nienaruszone białka. Aby zmaksymalizować potencjalne korzyści z kolagenu w diecie, kluczowe jest optymalne wchłanianie.
Dzięki naszym najnowszym R & D pracujemy nad hydrolizą białek i naszą innowacjąWysokostrawne białko Proces (HDP), GA Pet Food Partners jest w stanie „wstępnie strawić” kolagen w naszych wybranych składnikach mięsnych i rybnych. Poprzez starannie kontrolowaną hydrolizę enzymatyczną kolagen jest rozkładany na peptydy przed włączeniem do naszej pysznej karmy.
Potencjalne korzyści z kolagenu dietetycznego i peptydów kolagenowych
Choć badania na psach i kotach są wciąż ograniczone, badania przeprowadzone na innych zwierzętach i ludziach sugerują, że kolagen w diecie i peptydy kolagenowe mogą przynieść zwierzętom domowym szereg korzyści zdrowotnych:
Zdrowie Bone
Kolagen jest niezbędny dla zdrowia kości, gdyż stanowi macierz białkową wspomagającą mineralizację kości.
Kolagen w kościach ulega ciągłemu rozpadowi i odnowie, dlatego suplementacja kolagenem w diecie lub peptydami kolagenowymi może pomóc w utrzymaniu mocnych, zdrowych kości przez całe życie.
Zdrowie skóry i sierści
Skóra właściwa psa składa się głównie z kolagenu. Zapewnienie odpowiedniej podaży kolagenu w diecie może pomóc utrzymać elastyczność skóry i wspierać ogólne zdrowie skóry i sierści.
Joint Health
Zdrowe stawy wymagają mocnej chrząstki, więzadeł i ścięgien – wszystkie one zawierają dużo kolagenu.
Zapewnienie odpowiedniego poziomu kolagenu w diecie jest bardzo ważne nie tylko dla młodych, aktywnych psów, ale także dla zapobiegania związanym z wiekiem bólom stawów i problemom z mobilnością.
Dzięki włączeniu składników bogatych w kolagen i wykorzystaniu zaawansowanych technik przetwarzania, GA Pet Food Partners ma na celu dostarczanie karmy dla zwierząt, która wspiera ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie Twojego pupila.
dr Adriana Hewsona-Hughesa
Doradca ds. Żywienia, bezpieczeństwa żywności i innowacji
Adrian ukończył studia licencjackie (z wyróżnieniem) na Uniwersytecie Sunderland z farmakologii i rozpoczął pracę w laboratorium stwardnienia rozsianego w Instytucie Neurologii University College London, gdzie uzyskał stopień doktora. Po kilku kolejnych latach jako „postdoc” w środowisku akademickim w Uniwersytety w Cambridge i Nottingham, dołączył do Mars Petcare i spędził 14 lat pracując w dziale badawczo-rozwojowym w Waltham Center for Pet Nutrition. Adrian kierował różnymi projektami badawczymi dotyczącymi smakowitości, zachowań żywieniowych, żywienia i metabolizmu zarówno kotów, jak i psów, co zaowocowało publikacjami naukowymi, prezentacjami i innowacjami produktów. W październiku 2018 r. Adrian dołączył do GA, podekscytowany możliwością wspierania ciągłych innowacji i inwestycji, do których GA zobowiązuje się, dostarczając produkty najwyższej jakości naszym Partnerom i naszym zwierzętom domowym.
Może spodoba Ci się również ...
Artykuł napisany przez dr Adriana Hewson-Hughesa
Zalety i wady sztucznej inteligencji w handlu detalicznym zoologicznym
Być może często spotykałeś się z terminem „AI” lub „technologia AI” w mediach. Od odblokowania telefonu za pomocą Face ID, po pytanie o drogę na [...]