Znaczenie białka w karmie dla zwierząt domowych dla zdrowia zwierząt

Znaczenie białka w karmach dla zwierząt – baner główny

Co to jest białko?

Białka są złożonymi cząsteczkami obecnymi we wszystkich żywych organizmach i pełnią wiele niezbędnych funkcji w organizmie. Cząsteczki te powstają z „elementów budulcowych” składających się z 20 aminokwasów, które można uznać za niezbędne lub nieistotne – te uważane za niezbędne nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być uzyskane poprzez spożycie, podczas gdy nieistotne mogą być syntetyzowane przez organizmu poprzez metabolizm innych aminokwasów. Liczba niezbędnych aminokwasów zależy od gatunku. Na przykład ludzie potrzebują dziewięciu niezbędnych aminokwasów (EAA), psy – dziesięciu, a koty – jedenastu (Tabela 1).

Tabela 1: Niezbędne aminokwasy dla ludzi, psów i kotów.

Aminokwasy 1-9 są niezbędne dla człowieka, 1-10 są niezbędne dla psów, a 1-11 są niezbędne dla kotów.

Uwaga: Chociaż tauryna jest rodzajem aminokwasu (kwasu β-aminosiarkowego), nie jest włączana do białek i nie jest uważana za jeden z 20 elementów budulcowych białek.

Struktura i funkcja białka/peptydu może się znacznie różnić w zależności od sekwencji aminokwasów (ryc. 1). Chociaż nie ma ostatecznej reguły, krótsze łańcuchy aminokwasów (np. 2-50) można opisać jako peptydy, podczas gdy uważa się, że białka zawierają 50 lub więcej aminokwasów. Kluczową rolą wielu białek jest zapewnienie wsparcia i struktury organizmu, w tym tworzenie tkanki mięśniowej, kości, tkanki łącznej, skóry i włosów (w tym aspekty takie jak pigmentacja). Wszystkie enzymy w organizmie są białkami, przeprowadzającymi różne istotne reakcje chemiczne, od rozkładu skrobi w pożywieniu (np. amylaza) po naprawę DNA (np. ligaza DNA). Peptydy i białka są również odpowiedzialne za produkcję hormonów, neuroprzekaźników i innych przekaźników chemicznych – wszystkie one odpowiadają za przekazywanie informacji w organizmie, aby zapewnić prawidłowe procesy i funkcje biologiczne.

Białko w karmach dla zwierząt - Graphic

Rysunek 1. Niektóre role białka w organizmie.

W organizmie białka znajdują się w ciągłym stanie rozkładu i resyntezy (tzw. obrót białkowy) (ryc. 2). Cząsteczki białka są rozkładane na aminokwasy, które można następnie ponownie wykorzystać do zbudowania większej ilości białka. Te endogenne aminokwasy nie są jednak w 100% dostępne do syntezy nowego białka, ponieważ niektóre mogą zostać również przekształcone w inne związki, takie jak glukoza i dopamina. Dlatego wymagana jest egzogenna podaż aminokwasów – zapewniana przez spożycie białka w diecie – w celu uzupełnienia aminokwasów endogennych i zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na syntezę nowego białka.

Czasami, gdy spożycie białka w diecie jest niewystarczające, aby zaspokoić to zapotrzebowanie, proces może zostać niezrównoważony, co skutkuje nadmiernym rozkładem białka w stosunku do syntezy białek w organizmie, co z kolei może być szkodliwe dla zdrowia i wydajności. Natomiast zapewnienie odpowiedniej podaży białka w diecie może pozwolić na optymalną wydajność organizmu – na przykład utrzymanie integralności skóry i sierści oraz wsparcie optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego.

Synteza białka — białko w karmach dla zwierząt

Rysunek 2. Przegląd syntezy i degradacji białek.

Zapotrzebowanie na białko u psów i kotów

Ponieważ białko jest niezbędne do wzrostu komórek i tkanek, znajduje to odzwierciedlenie w wyższym zapotrzebowaniu na białko w okresach szybkiego wzrostu lub zwiększonego zapotrzebowania, np. u młodych rosnących zwierząt oraz podczas ciąży/laktacji. To wyższe wymaganie uwzględnia dodatkowe wymagania dotyczące produkcji mleka, wzrostu i rozwoju. Wytyczne FEDIAF zawierają osobne wytyczne dotyczące poziomów białka zalecanych we wczesnych i późnych fazach wzrostu szczeniąt i kociąt. Wczesny wzrost szczeniąt wymaga minimalnej dawki 25 g/100 g suchej masy (s.m.) w ciągu pierwszych 14 tygodni (kiedy tempo wzrostu jest szybkie), a w późnym okresie wzrostu20 zapotrzebowanie spada do 100 g/1 g suchej masy. Natomiast kocięta, jako bezwzględni mięsożercy, wymagają minimalnej zawartości białka wynoszącej 28 g/100 g s.m. przez całe 9–12 miesięcy wzrostu.1.

Wyższe zapotrzebowanie kotów na białko w porównaniu z psami znajduje odzwierciedlenie na wszystkich etapach życia w wytycznych FEDIAF, ponieważ koty w większym stopniu polegają na białku jako źródle energii w porównaniu z psami, które mogą wykorzystywać alternatywne źródła energii, takie jak węglowodany2. U kotów zalecane jest minimalne zapotrzebowanie na białko wynoszące 25 g/100 g suchej masy w przypadku aktywnych dorosłych kotów, przy wyższym zalecanym zapotrzebowaniu dla osobników przebywających w pomieszczeniach zamkniętych/kastrowanych1. Wytyczne FEDIAF dla psów określają minimalne zalecenie 18g/100g sm dla aktywnego dorosłego psa1lub 21g/100g sm dla mniej aktywnych psów.

Pomimo powszechnego błędnego przekonania wśród właścicieli zwierząt domowych3, nie zaleca się zmniejszania spożycia białka u starszych zwierząt. W miarę postępu procesu starzenia, utrzymanie beztłuszczowej masy ciała (LBM) staje się coraz większym wyzwaniem, w związku z czym powszechnie obserwowaną tendencją jest zmiana całkowitej masy ciała wśród starzejących się zwierząt domowych4. FEDIAF zaleca, aby spożycie białka pozostało takie samo jak zalecenia dla dorosłych5jednakże Laflamme i in. (2005) zalecają, że w wielu przypadkach zwiększenie zawartości białka w diecie może być korzystne dla starzejących się zwierząt, zwłaszcza jeśli zmniejszono poziom spożycia pokarmu6. W miarę starzenia się zwierzęcia czynniki takie jak choroba podstawowa wpływają na efektywność metabolizmu białek, a jeśli podaż białka w diecie nie jest wystarczająca, białko mięśniowe może zostać rozbite i wykorzystane. W dłuższym okresie czasu może to prowadzić do sarkopenii u starszych kotów i psów, co w konsekwencji wpływa na zachorowalność i śmiertelność.

poza minimalnymi wymaganiami; Zalety białka

Podobnie jak w przypadku wszystkich składników diety, zapewnienie spełnienia minimalnych wymagań w diecie sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu zwierząt domowych. Historycznie rzecz biorąc, wśród wielu właścicieli zwierząt domowych panowało przekonanie, że karmienie dietą wysokobiałkową może w rzeczywistości być szkodliwe dla zdrowia, co wiąże się ze zwiększeniem ryzyka chorób nerek. W przypadku zdrowych osób nie ma dowodów na poparcie tej tezy. Wyjątkiem są psy i koty z zaburzeniami czynności nerek, którym można zalecić stosowanie dostosowanej diety o obniżonej zawartości białka w celu zapewnienia wsparcia żywieniowego w leczeniu choroby zdiagnozowanej przez lekarza weterynarii7.

Jakie są więc zalety karmienia powyżej tych minimalnych wymagań?

  • Zaspokojenie zapotrzebowania energetycznego jednostki poprzez wysoki poziom białka w diecie może ograniczyć potrzebę włączania innych składników, takich jak tłuszcz. Dlatego wykazano, że diety bogate w białko korzystnie wpływają na ułatwianie utraty wagi u psów i kotów z nadwagą.
  • Diety wysokobiałkowe mogą przynosić korzyści starzejącym się zwierzętom, zapewniając łatwo przyswajalne źródło energii i zmniejszając zależność od takich składników, jak tłuszcz, w celu utrzymania masy mięśniowej i długowieczności.
  • Diety zawierające wysoki poziom białka zwierzęcego prawdopodobnie korelują z wysokim poziomem kolagenu w diecie. Kolagen jest kluczem do zdrowia kości i stawów, umożliwiając mobilność i elastyczność na wszystkich etapach życia. Kolagen odgrywa również rolę w utrzymaniu zdrowia skóry i sierści.
  • Wyższy poziom białka może wspomóc wzrost i regenerację mięśni, co może być szczególnie interesujące dla właścicieli psów pracujących lub sportowych, którzy na co dzień mają duże zapotrzebowanie fizyczne.
  • Dostarczanie organizmowi dużej ilości białka, a tym samym aminokwasów, pozwala na wymianę i uzupełnienie komórek w całym organizmie, poprawiając w ten sposób ogólny stan zdrowia.

Źródła białka w karmach dla zwierząt

Chociaż całkowity poziom białka surowego w karmie dla zwierząt domowych służy jako wskaźnik odpowiedniego poziomu AA, niekoniecznie gwarantuje to, że wszystkie wymagania zostaną spełnione. Ponieważ każdy AA odgrywa inną rolę w organizmie (patrz tabela 1), wytyczne żywieniowe FEDIAF zawierają szczegółowe wytyczne dotyczące podziału AA wymaganego do zmniejszenia ryzyka niedoboru. Skład diety musi zapewniać zwierzęciu pełny profil AA, biorąc pod uwagę wymagania gatunku i etapu życia, które mogą wymagać dodania do preparatu dodatkowych syntetycznych aminokwasów.

Wszyscy producenci karmy dla zwierząt domowych są prawnie zobowiązani do deklarowania poziomu surowego białka w sekcji dotyczącej składników analitycznych na opakowaniu produktu. Ważne jest, aby przy porównywaniu produktów pod względem zawartości białka uwzględnić nie tylko zapotrzebowanie zwierzęcia, ale także wilgotność pokarmu, aby zapewnić bezpośrednie porównanie (jest to szczególnie ważne przy porównywaniu krokietów i surowej paszy).

Źródła białka stosowanego w karmie dla zwierząt domowych stają się coraz bardziej zróżnicowane, oferując konsumentom szeroką gamę możliwości wyboru. Tradycyjne źródła pochodzenia zwierzęcego, takie jak kurczak, wołowina i łosoś, można łatwo znaleźć na półkach sklepowych, podczas gdy w nowoczesnych formułach karm dla zwierząt domowych znajdują się bardziej nowatorskie białka, takie jak białka bawole, króliki i kangury. Często białka te wybiera się ze względu na ich wyjątkowe właściwości odżywcze i wynikające z nich możliwości marketingowe.

W nowoczesnych recepturach coraz większą rolę odgrywają białka roślinne, takie jak białko soi, grochu i gluten kukurydziany. Pomimo początkowego błędnego przekonania, że ​​białka roślinne są niskiej jakości i zapewniają niewystarczającą podaż EAA, wykazano, że stosowanie białek roślinnych nie wpływa negatywnie na strawność zarówno u kotów, jak i psów8. Odpowiednio skomponowane białka roślinne w połączeniu z białkami zwierzęcymi lub jako jedyne źródło białka mogą zaspokoić zapotrzebowanie na białko zarówno psów, jak i kotów. Brown i in. (2009)9 karmiono pracujące psy zaprzęgowe dietą bezmięsną, co nie miało negatywnego wpływu na zdrowie i wydajność. Badanie pokazuje, że zapewnienie prawidłowego poziomu białka przy pełnym profilu AA powinno pozostać priorytetem w formułowaniu diety w stosunku do źródła białka. Jednakże, chociaż wśród konsumentów wzrosła akceptacja białek roślinnych, Dodd i in. (2019)10 podkreślili, że dieta właścicieli jest głównym czynnikiem motywującym do karmienia zwierząt domowych wyłącznie dietą roślinną. Chociaż wielu ankietowanych właścicieli rozważyłoby karmienie dietą roślinną, jeśli jest ona dostępna na rynku, tylko 1.6% psów i 0.7% kotów było karmionych wyłącznie dietą roślinną.

Odzwierciedlając trendy w ludzkim łańcuchu pokarmowym, na postrzeganie jakości białka przez klientów coraz większy wpływ ma sposób pozyskiwania i zamawiania surowców. W przypadku produktów zwierzęcych coraz większy nacisk kładzie się na oświadczenia dotyczące dobrostanu, pochodzenie i procesy certyfikacji (na przykład produkty organiczne). Ta humanizacja zaowocowała rynkiem premium wokół twierdzeń marketingowych związanych ze źródłami białka. Pod względem żywieniowym w ostatnich latach na rynku karmy dla zwierząt domowych zaobserwowano zwiększone zainteresowanie konsumentów produktami wysokobiałkowymi, przy dalszym zainteresowaniu dodatkiem świeżego mięsa11. Wiele z tych produktów wysokobiałkowych jest sprzedawanych z nawiązaniem do przodków naszych psich i kocich towarzyszy – należy jednak wziąć pod uwagę, że jakość i biodostępność białka są tak samo ważne dla jego wykorzystania, jak całkowity poziom białka w produkcie .

Podsumowanie

Białko jest niezbędnym składnikiem każdej diety, niezależnie od gatunku i etapu życia zwierzęcia. Mając na uwadze wytyczne branżowe gwarantujące, że produkty oferowane właścicielom zwierząt domowych spełniają minimalne wymagania, producenci karmy dla zwierząt domowych starają się przekraczać te wymagania i zwiększać biodostępność w dążeniu do optymalizacji korzyści zapewnianych zwierzęciu. Dzięki szerokiej gamie produktów oferowanych właścicielom, skrzyżowanie trendów z rynku ludzkiego zapewnia unikalne zalety i nowatorskie cechy pomagające różnicować produkty. Co więcej, wyniki badań dotyczących żywienia ludzi często mają powiązania z psami i kotami, a ta wiedza międzygatunkowa pozwala na wdrożenie postępu technologicznego i przetwórczego do wykorzystania przez przemysł karmy dla zwierząt domowych – ostatecznie dostarczając produkty wysokiej jakości właścicielom zwierząt domowych i pomagając zachować zdrowie i dobre samopoczucie zwierząt domowych.

Referencje

  1. FEDIAF. (2021). Wytyczne żywieniowe dotyczące pełnoporcjowej i uzupełniającej karmy dla kotów i psów (str. 1–98).
  2. Buff, PR, Carter, RA, Kersey, JH i Bauer, JE (2014). Naturalna karma dla zwierząt domowych: przegląd naturalnych diet i ich wpływu na fizjologię psów i kotów. Journal of Animal Science, 92, 3781-3791.
  3. Hutchinson, D., Freeman, LM, Schreiner, KE i Terkla, DG (2009). Badanie opinii na temat wymagań żywieniowych psów seniorów oraz analiza profili składników odżywczych dostępnych na rynku diet dla psów seniorów. International Journal of Applied Research in Veterinary Medicine, 9, 68-79.
  4. Pérez-Camargo, G. (2004). Żywienie kotów: co nowego w starym? Kompendium kształcenia ustawicznego dla praktykującego lekarza weterynarii, 26, 5-10.
  5. FEDIAF. (2017). Oświadczenie Naukowej Rady Doradczej FEDIAF: Żywienie starszych psów. Pobrane z https://fediaf.org/press-releases/2151-how-to-feed-a-senior-dog.html
  6. Laflamme, DP (2005). Żywienie starzejących się kotów i psów oraz znaczenie kondycji organizmu. Kliniki weterynaryjne Ameryki Północnej: Praktyka małych zwierząt, 35, 713-742.
  7. Elliott, Da (2006). Postępowanie żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek u psów i kotów. Kliniki weterynaryjne Ameryki Północnej: Praktyka małych zwierząt, 36, 1377-1384.
  8. Golder, C., Weemhoff, JL i Jewell, DE (2020). Koty mają zwiększoną strawność białka w porównaniu do psów i poprawiają swoją zdolność wchłaniania białka w miarę przenoszenia spożycia białka ze źródeł zwierzęcych na roślinne. Zwierzęta, 10, 1-11.
  9. Brown, WY, Vanselow, BA, Redman, AJ i Pluske, JR (2009). Eksperymentalna dieta bezmięsna zachowała właściwości hematologiczne u psów zaprzęgowych startujących w sprincie. Brytyjski Dziennik Żywienia, 102, 1318-1323.
  10. Dodd, SAS, Cave, NJ, Adolphe, JL, Shoveller, AK i Verbrugghe, A. (2019). Roślinne (wegańskie) diety dla zwierząt domowych: badanie postaw właścicieli zwierząt domowych i praktyk żywieniowych. PLoS 14, XNUMX, 1-19.
  11. Vinassa, M. i in. (2020). Profilowanie postrzegania przez włoskich właścicieli kotów i psów cech jakościowych karmy dla zwierząt domowych. Badania Weterynaryjne BMC, 16, 1-10.
Powrót do Centrum Wiedzy
Emma Hunt, młodsza dietetyk zwierząt

Emmę Hunt

GA Pet Food Partners Dietetyk zwierząt domowych

Emma ukończyła studia licencjackie z zachowania i dobrostanu zwierząt, a następnie ukończyła studia magisterskie z weterynaryjnego zdrowia publicznego na Uniwersytecie w Glasgow. Następnie przez kilka lat pracowała w branży rolno-spożywczej i utrzymywała własne stado owiec, zanim dołączyła do GA w 2021 roku. Emma lubi trenować i rywalizować w silnej kobiecie lub spędzać czas ze swoim ukochanym collie Lincoln

Może spodoba Ci się również ...

Artykuł napisany przez Emmę Hunt