Kuchnia Składników
Nasza obsesja na punkcie najlepszej na świecie karmy dla zwierząt i najlepszych na świecie składników skłoniła nas do zainwestowania ponad 80 milionów funtów w budowę najnowocześniejszej kuchni, w której testujemy, przetwarzamy i przechowujemy wszystkie te fantastyczne składniki i gotowe produkty.
Ta inwestycja zagwarantuje partnerom pełne zaufanie do pochodzenia i identyfikowalności wszystkich receptur produkowanych w GA.
Ponieważ obecnie pracujemy z ponad 700 składnikami i ponad 800 różnymi formułami, wyzwaniem było zautomatyzowanie bardzo złożonego systemu. W prawdziwym stylu GA zaowocowało to znacznymi inwestycjami i współpracą wielu organizacji z całego świata, aby zapewnić najnowocześniejsze rozwiązanie dla wszystkich naszych marek partnerskich.
Posiadamy również zautomatyzowane pojazdy sterowane (AGV), które pomagają w przemieszczaniu składników i żywności na miejscu. Trzy firmy zajmujące się oprogramowaniem brały udział w automatyzacji całego zakładu, mając na celu wyeliminowanie wszelkich błędów ludzkich.
Dodatkowo część ambitnej rozbudowy obejmie nowy magazyn, który będzie działał wyłącznie za pomocą robotów.
Nasza inwestycja. Twoja przyszłość.
Roger Bracewell
Komentarz Przewodniczącego dotyczący Kuchni Składników
Kuchnia Składników ma dwie oddzielne funkcje zaprojektowane i zbudowane z myślą o korzyściach dla każdego z naszych cennych partnerów. Po pierwsze, umożliwia testowanie i kwarantannę 367 suchych surowców przechowywanych i dozowanych osobno w partiach po 1.5 tony. Następnie są one mielone i przechowywane, gotowe do ekstruzji, aby uniknąć potencjalnych opóźnień.
Po drugie, składujemy 758 różnych rodzajów ekstrudowanej karmy w 15,000 600 pojedynczych pudłach w spiżarni, zawierających około 7,000 kg kompletnego produktu. Dzięki temu można go przetestować przed zapakowaniem, a następnie zapakować w jeden z XNUMX różnych worków, aby spełnić potrzeby naszych partnerów.
Cały proces pozwala nam śledzić każdy składnik w każdej sprzedanej torbie, monitorując każdy etap, co gwarantuje, że jest on bezpieczny.
Jak to działa?
Przyjęcie zbiorcze
Serce tworzenia wyjątkowej karmy dla zwierząt stanowi staranny dobór składników i rygorystyczne testy. Ponad 600 składników produkowanych przez ponad 130 dostawców jest starannie wybieranych do użycia w Kuchni Składników. Każdy składnik używany w naszych recepturach musi przejść nasze rygorystyczne testy przed akceptacją. Automatyczne próbkowanie i testowanie GA ustanawia standardy na całym świecie.
Jęczmień, pszenica i ryż są dostarczane wraz z innymi składnikami luzem lub w workach do obszaru dostaw luzem. Składniki luzem podczas dostawy przechodzą przez dwa magnesy, aby wykryć i wyodrębnić wszelkie metale, które mogą być obecne w materiale.
W tym momencie następuje automatyczne pobieranie próbek. Ten wydajny system oblicza czas przyjęcia każdej dostawy, aby zbierać losowe próbki od początku do końca przyjęcia, zapewniając spójne testowanie całego przyjęcia. Próbki są zbierane, etykietowane i dostarczane do laboratorium do badań; wyniki są zazwyczaj dostępne w ciągu 48 godzin.
Po przejściu przez nie trafiają do jednego z naszych dziewięćdziesięciu silosów kwarantannowych; każdy silos może pomieścić 80 ton składników luzem. Składniki pozostają w kwarantannie, dopóki nie przejdą naszych skrupulatnych testów laboratoryjnych. Dopiero wtedy składniki mogą zostać przetransportowane za pomocą systemu torów do magazynu nad salą balową, w celu przygotowania do dozowania zgodnie z wymaganiami zlecenia produkcyjnego.
Balsam
Sala balowa to miejsce, w którym wszystkie składniki z trzech różnych metod ważenia są gromadzone i łączone w pojemniku wsadowym (BC). Pojemniki dozujące luzem wchodzą, składniki z automatycznych wag są przesypywane, a składniki są ostatecznie dodawane w pomieszczeniu do przechylania operatora. Jednocześnie może odbywać się do trzech zleceń produkcyjnych.
Po dozowaniu BC jest pobierany na kilka poziomów, mieszany i przepuszczany przez młyn. Sito zapewnia, że każdy materiał, który jest zbyt drobny, ominie młyn. Po zmieleniu materiał jest wrzucany z powrotem do oryginalnego BC, który teraz został zwrócony na poziom Ballroom.
Niektóre materiały nie nadają się do mielenia, więc można je dozować po zmieleniu innych materiałów. Materiały te są dozowane do zielonych pudełek, które są następnie dodawane do mieszanki BC oddzielnie podczas wstępnego wytłaczania, tj. tuż przed wejściem do wytłaczarka.
Składniki ręczne
System Pick-and-Mix został zaprojektowany tak, aby umożliwić produkcję 22,500 120,000 skrzynek pick-and-mix rocznie przy maksymalnej wydajności 62 130 ton rocznie. To odpowiada 50 pudełkom dziennie. Nasi nabywcy wybierają spośród ponad 600 zaufanych dostawców z ponad XNUMX krajów na całym świecie, zapewniając naszym partnerom i GA ponad XNUMX różnych składników, tak różnorodnych jak kadzidło, nagietek, anyż, cynamon, papaja i suszone owady, aby tworzyć wyjątkowe i niepowtarzalne przepisy.
Nasze nowe urządzenia Pick-and-Mix w Ingredients Kitchen zapewniają GA precyzję dozowania i możliwość dozowania trudnych w obsłudze lub delikatnych materiałów. Małe lub mikroskładniki można niezawodnie dozować ręcznie, podczas gdy dozowanie maszynowe nie może działać z precyzyjnymi tolerancjami i niezawodnością, których wymagają nasze standardy. Materiały, które nie nadają się do automatycznego dozowania, można odpowiednio obsługiwać i dozować.
System Kardex eliminuje możliwość błędu operatora poprzez monitorowanie lokalizacji każdego niebieskiego pudełka i kontrolowanie, które pudełko jest prezentowane operatorowi. System RFID używany na stacjach przechylania, w połączeniu z naszym systemem Genesis, zapewnia dokładność operatora za pierwszym razem i za każdym razem.
Przyjęcie składników
Opracowaliśmy własne autorskie oprogramowanie informatyczne o nazwie Genesis, aby monitorować, zarządzać i kontrolować każdą część kuchni Ingredients. Używając RFID znakowanie i ciągłe pobieranie próbek zapewniają partnerom absolutne bezpieczeństwo, a zwierzętom domowym najwyższą jakość.
Po dostarczeniu do Ingredients Kitchen etykiety identyfikacyjne są drukowane i mocowane do każdej palety i pojemnika, aby uniknąć pomylenia rozładowanych materiałów przed pobraniem próbek i rejestracją zapasów. Surowe składniki są rejestrowane i pobierane są z nich próbki przed przechowywaniem w obszarze kwarantanny do czasu przeprowadzenia badań laboratoryjnych. Każdy składnik ma ustaloną wcześniej politykę pobierania próbek, określającą sposób pobierania próbek i rodzaje testów, które należy przeprowadzić. Technicy laboratoryjni przeprowadzić pobieranie próbek zgodnie z instrukcjami naszego specjalnie zbudowanego systemu oprogramowania o nazwie Genesis.
Po pomyślnym przetestowaniu materiałów system Genesis sekwencjonuje ruch (za pomocą wózka widłowego) dostarczonych materiałów do jednego z trzech dołków przyjęciowych na palety i torby. Każda paleta lub torba dostarczona do dołka przyjęciowego ma zeskanowany kod kreskowy, aby Genesis wiedział, że nowy składnik dotarł i jest gotowy do wsypania.
Spiżarnia
Z 5,756 czerwonymi pojemnikami mieszczącymi do 900 kg składników każdy, Pantry ma pojemność ponad 5 milionów kilogramów. Wydajność i możliwość śledzenia w ruchu, Pantry składa się z 36 zatok w sześciu przejściach, na ośmiu poziomach, z dwoma bokami, dwoma głębokimi.
Dzięki systemowi RFID i obsłudze pokoju kontrolnego, Pantry zapewnia pełną identyfikowalność i optymalną świeżość składników. Henry, jeden z automatycznych pojazdów kierowanych GA, przenosi zatwierdzone składniki w czerwonych pojemnikach z kanałów wlotowych do systemu wahadłowego Pantry. Następnie jeden z kilku automatycznych dźwigów umieszcza oznaczone pojemniki w odpowiednich miejscach w magazynie Pantry.
Spiżarnia jest obsługiwana za pomocą naszego Zintegrowanego Systemu Zarządzania Magazynem (IWS), który monitoruje w czasie rzeczywistym, gdzie znajdują się różne pojemniki i ich status. IWS używa znacznika RFID, aby umożliwić operatorom śledzenie zawartości każdego pojemnika lub identyfikację, kiedy pojemnik jest pusty lub wymaga czyszczenia. Składniki są przechowywane w trzech różnych strefach w zależności od ich wykorzystania, aby zoptymalizować wydajność. Najczęściej używane materiały są przechowywane w Strefie A, która ma najkrótszy czas podróży dla dźwigu.
Laboratoria
Podstawowa wartość GA, czyli jakość, ma pierwszorzędne znaczenie we wszystkich funkcjach firmy, a żadna nie jest ważniejsza niż laboratorium na miejscu. Jako producent kierujący się nauką, nasi technicy wykonują około 1,166 testów tygodniowo, w tym mikrotesty, testy popiołu, włókien, oleju, wilgoci i białka na wszystkich surowych i gotowych produktach. Nasze laboratorium jakości i bezpieczeństwa żywności jest zaprojektowane tak, aby było wielofunkcyjne w zakresie zgodności z przepisami żywieniowymi i regulacyjnymi, autentyczności i mikroprofilowania, bezpieczeństwa, sensoryki i innowacji.
Nasz zespół ekspertów zapewnia spokój ducha Tobie i Twoim markom, zapewniając niezrównane roszczenia i jakość żywności. Inwestycje w najnowsze technologie oznaczają, że dostarczamy dane na temat integralności żywności, aby zapewnić, że wszystkie towary wchodzące i wychodzące spełniają kryteria regulacyjne.
Posiadanie najnowszej technologii pozwala nam przeprowadzać wiele testów, które wcześniej musieliśmy zlecać zewnętrznym laboratoriom. Daje to GA większą kontrolę nad testowaniem, a także drastycznie skraca ramy czasowe testowania naszych wielu składników.
Dzięki wyposażeniu w najnowocześniejsze urządzenia i wybitnemu personelowi technicznemu, umożliwiającemu szybką ocenę parametrów i generowanie obiektywnych danych, możemy raportować wyniki badań MOP (zawartość wilgoci, oleju i białka) w ciągu kilku minut, a nie godzin.
Wszystkie składniki w GA są poddawane licznym kontrolom jakości, aby zapewnić, że tylko najlepsze składniki są akceptowane do użycia w produktach. Każdy składnik ma indywidualnie dostosowany reżim testowania i specyfikację zgodnie z cechami i podatnością składników. Szczegółowe oceny ryzyka każdego składnika zostały określone przed zakupem. Ten unikalny system zapewnia pełną identyfikowalność każdego produktu.
Zespół laboratoryjny koordynuje testowanie za pomocą zdefiniowanego procesu. Każdej nowej próbce przypisywany jest unikalny kod kreskowy, który jest drukowany na etykiecie i mocowany do pojemnika na próbkę. Próbka jest skanowana i pozostawiana w punkcie odbioru surowców w Laboratorium 1, a następnie przenoszona do Laboratorium 2, gdzie wszystkie próbki surowców są skanowane na maszynie testowej NIR. Następnie przeprowadzane są testy mikrobiologiczne na obecność Salmonella i Enterobacteriaceae.
Surowe składniki są następnie skanowane do Genesis, aby określić, jakie testy chemii mokrej są wymagane. Testy chemii mokrej obejmują MOPFA (wilgoć, olej, białko, włókno, popiół) i teraz mamy możliwość odwrócenia tego w ciągu 48 godzin. Laboratorium ściśle współpracuje zarówno z działami surowców, jak i kontroli jakości, które wypuszczą gotowe produkty, które zostały zatwierdzone za pośrednictwem naszych rygorystycznych protokołów testowych.
Spiżarnia
Larder, który może pomieścić od 9.8 do 12 milionów kilogramów karmy dla zwierząt, jest w pełni kontrolowany, z aktualnymi informacjami o zapasach partnerów. Niebieskie pojemniki (znane w GA jako BFC — Blue Finished Containers) są przenoszone do dźwigów magazynowych w celu składowania za pomocą wahadłowego pojazdu transferowego. Pojazdy te poruszają się po torach, jak pociąg, poruszając się w ciągłej pętli, zbierając BFC z Parlour i dostarczając je do Larder.
Larder może pomieścić 14,864 650 pudeł, z których każde zawiera 800–78 kg karmy dla zwierząt gotowej do zapakowania. Wysoce responsywne i kontrolowane środowisko może obsłużyć około XNUMX ruchów pudeł na godzinę.
Czym jest zautomatyzowany pojazd prowadzący (AGV)?
GA Pet Food Partners używają dwóch typów zautomatyzowanych pojazdów kierowanych (znanych jako AGV) wewnątrz kuchni Ingredients Kitchen, nazwanych Henry i Arthur. Zaprojektowane i skonstruowane dla GA przez amerykańską firmę technologiczną, Henry i Arthur są niezawodnymi i produktywnymi dodatkami do zespołu GA.
Henry jest najszybszy, poruszając się z prędkością 2 m/s (metrów na sekundę) i ważący 1.5 tony. Arthur jest znacznie cięższy, waży 2.5 tony i jest zrozumiale wolniejszy, poruszając się z prędkością 1.8 m/s.
Obydwa statki są sterowane za pomocą zainstalowanych pasów laserowych, które nawigują po trasie, a sala kontrolna w pełni je monitoruje za pośrednictwem Genesis.
Rolą Henry'ego jest przenoszenie czerwonych pojemników do i ze Spiżarni, podczas gdy Arthur jest zajęty opiekowaniem się pojemnikami z partiami, przemieszczając je między piwnicą a stacją w celu przygotowania do wytłaczania.
Kiedy Henry i Arthur są gotowi do naładowania swoich baterii, przechodzą do strefy „keep-alive”, aby utrzymać zasilanie, podczas gdy inny pojazd wymienia ich baterię na w pełni naładowaną.
Wielbłądy i muły (pierwsze w Europie pojazdy AGV do pracy na zewnątrz)
Camel i Mules firmy GA to pierwsze w Europie zewnętrzne zautomatyzowane pojazdy sterowane (AGV). Zaprojektowane podobnie do małych furgonetek lub ciężarówek, wykorzystują do nawigacji magnetyczne systemy żyroskopowe. Zaprojektowane i zbudowane w Ameryce, oba poruszają się z prędkością do 1 metra na sekundę.
Zbudowaliśmy drogę specjalnie dla Camel and Mules, z barierami i sygnalizacją świetlną umożliwiającą ruch dwukierunkowy i trzema ścieżkami dla ruchu z innych miejsc. Droga ma również poduszki grzewcze, aby zapewnić, że jest wolna od szronu, lodu i śniegu, zapewniając środowisko antypoślizgowe przez cały rok.
Po tym, jak Arthur (jeden z naszych innych AGV) przemierzy swoją dedykowaną ścieżkę wokół dalszej strony Pantry i zakończy podróż na przenośniku w obszarze stacji, kontenery wsadowe są ładowane na Camela. Camel może przetransportować do trzech kontenerów wsadowych do preekstruzji w jednej podróży.
Po wyprodukowaniu przepisu umieszcza się go w niebieskim pojemniku zwanym Blue Finished Container (BFC) i wysyła za pomocą wahadłowca AGV zwanego Mule do obszaru Parlour w budynku Ingredients Kitchen. Mule może przewieźć cztery BFC w jednej podróży.